Många har en dröm om en liten gårdsbutik hemma som de kan ha öppet på helger och under sommaren. En dag kanske den blir så populär att du kan sluta på ditt vanliga jobb och fokusera helhjärtat på din butik. Men hur börjar du ens med den lilla helgbutiken?
Du behöver en bra och öppen lokal för butiken. Planera för att du ska få många besökare som vill ha utrymme att gå omkring och titta på dina varor. De flesta gårdsbutiker håller till på en våning av huset som tidigare kanske använts som butik, eller i den gamla logen på tomten. Det måste finnas utrymme inomhus och utomhus och då gäller det att tänka till. Var får ni mest med sol under dagen? Där kanske du kan placera lite bord och stolar och duka upp med lite kaffe och kakor? Var ska alla gäster parkera? Finns det någon parkeringsplats i närheten eller har du tillräckligt med mark för en ström av bilar?
Om du planerar på att sälja livsmedel såsom hemmagjord sylt och dina egenodlade grönsaker, behöver du tillstånd från miljös- och hälsoskyddsmyndigheten i din kommun. Behöver du bygga om för att öppna butiken behöver du bygglov. Du kan också vända dig till Jordbruksverket för tips och råd om hur du kommer igång. I vissa fall kan du även få bidrag och stöd för att starta upp gårdsbutiken. Kolla alltid med kommunen innan du börjar så du är säker på att du har tillstånd för din butik.
Du behöver kunna ta betalt av dina kunder. Ett helt kassasystem är dyrt och inte nödvändigt om du bara planerar på att ha gårdsbutiken öppen under en säsong. Istället kan du skaffa ett mobilt kassasystem som du hyr per månad och använder med 4G. Betalningarna går snabbt och smidigt. Du kan ta emot betalningar via kort, kontanter, swish och faktura.