Det är nu nästan två år sedan EU antog ett nytt regelverk för offentlig upphandling som var ämnade att införas i varje medlemsland i april 2016. Detta är dock inte ett direktiv som genomförts i Sverige än. Regeringen hade bestämt att regelverket skulle börja gälla den 1 januari 2017 och en del har redan börjat använda sig av vissa direktiv, om än inofficiellt, som förberedelse för förändringarna.
I och med de förändringar som implementerats inofficiellt och vad vi kan vänta oss nästa år är det ganska uppenbart att företag och myndigheter kommer att behöva utbilda och förbereda sig för vad som komma skall. Och då alla bör läsa på sig direkt om dessa regler kan man även dra stor nytta av experthjälp för att se till att man ligger så bra till man bara kan när dessa direktiv börjar gälla enligt lag.
Den offentliga upphandlingen i Sverige är en väldigt stor marknad och statistiken visar att under 2014 uppgick denna till omkring 634 miljarder kronor. Och totalt 18 345 hade annonserats i enlighet med 2015:s upphandlingsregler. Detta från en rapport som tagits fram i samarbete med Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten.
Något man märkte i och med denna rapport var att användningen av ramavtal hade ökade väldigt mycket. Under 2015 hade mer än en tredjedel av annonserade upphandlingar ett ramavtal. Vilket står som stark kontrast till 2007:s andel av endast 7 procent.
Man har även sett att de upphandlingar som styrs av EU:s direktiv överprövas i större utsträckning än de som inte gör det. Dessa fall är så högt som 17 procent av fallen i upphandlingar av trycksaker och produkter som hör därtill. Och i den kategori där flest annonser dyker upp, nämligen anläggningsarbete, låg nere på endast 6 procent överprövningar. Ju fler anbudsgivare desto större andel överprövningar verkar förekomma.