Om ditt företag producerar något så är det viktigt att produktionen blir lönsam som möjligt oavsett vad du producerar. Det är mycket som ska fungera rätt för att detta ska vara möjligt.
OEE, overall equipment effectiveness, är ett hierarki av olika mätningar som utvecklades av Seiichi Nakajima under 1960-talet för att just utvärdera hur effektivt tillverkningen används. Resultaten återges i en generisk form som tillåter enkel jämförelse mellan samma tillverkningsenheter i olika industrier. I Sverige är detta även känt som TAK, tillgänglighet, anläggningsutbyte, kvalitetsutbyte, eller UTE, utrustningens totala effektivitet.
Formeln för beräkningen av TAK-värdet ser ut på följande sätt:
- (planerad tid – stopptid) / planerad tid = T
- verklig produktion / ((planerad tid – stopptid) / planerad tid * maximal produktion) = A
- (verklig produktion – kassering) / verklig produktion = K
- T*A*K = TAK
Utbildning av personalen är en del av det hela så att dessa sköter sin del av produktionen på rätt sätt. För att kunna effektivisera och minska stopptiderna så kan man anlita Axxos ett företag som specialiserats sig på att minska stopptiderna och utvärdera hur den produktionslinje ni använder er av fungerar. Med en stopptidsuppföljning så ser man vad som kan åtgärdas för att minska orsakerna till stoppen.
Ni får en detaljerad information om värdet för utrustningens totala effektivitet om var det finns brister och vad ni måste förändra. Helt automatiskt så samlas det in uppgifter hur maskiner utnyttjas i er produktion och hur effektiv er utrustning är så får ni ett underlag när ni väljer att förbättra er produktionslinje och därmed bli mer lönsam.
Det finn även vad man kalla för ”six big losses”, de sex stora förlusterna. Dessa kan ge större insikt i var bristerna finns, de är:
- Planerad downtime
- Mindre stopp
- Produktionskasseringar
- Maskinfel
- Hastighetsförluster
- Fel vid start
Att få kontroll över vad som brister i er produktion så kommer både anställda och ledning göra ett bättre jobb. Ingenting är så irriterande att inte veta vad som är problemet eller vad som orsaker det. Efter uppföljning och åtgärder så kommer det att se annorlunda ut, lönsamheten kanske inte kommer direkt utan måste ses på längre sikt.