Ibland behöver företag hålla konferenser eller utbildningar för personalen och istället för att hyra en grå konferenslokal så kan det vara en bra idé att istället åka iväg till någon annan plats, inrikes eller utrikes.
På detta sätt så kan resan även användas som en del i teambuildingen av arbetslaget då man under resan kommer att umgås en hel del även när det inte är kontorstid så att säga. Nu beror det förstås på vilken budget man har för resan vars man kan välja att åka, men ett resmål där det finns en hel del att se och samtidigt går att hålla utbildning är att rekommendera. Exempel på en sådan resa som vi tycker, kan du hitta på Reseshopen.se. Dom har en resa till Irland som innefattar en hel del utflykter att deltaga i, men ger också ett visst utrymme för att hålla möten och utbildning.
Något som kan vara bra att veta är att bara för att resan innefattar ett mått av nöje och rekreation så behöver det inte innebära att det ska räknas som en skattepliktig förmån för den anställde. På Skatteverkets hemsida går det att utläsa att det är en bedömningsfråga om det ska räknas som skattepliktigt eller inte. Om resan exempelvis går till en populär turistort eller till en väldigt avlägsen plats så kan det finnas fog för att undersöka om resan ska förmånsbeskattas.
Om detta blir aktuellt så finns det en del kriterier som Skatteverket utgår ifrån för att kunna ta reda på om en anställd ska eller inte ska förmånsbeskattas för resan. Det första är vad syftet med resan avser – är det utbildning av något slag eller inte. För det andra så avser det vilken nytta resan kan få för företagets verksamhet – om utbildningen gäller något helt ovidkommande så kanske det inte heller anses ha någon nytta till verksamheten. Även tiden spelar in, om resan sträcker sig över en vecka så räknar man på att tid för exempelvis då utbildning måste innefatta minst 30 timmar. Förutom detta så spelar som sagt även valet av resmål in samt upplägget för konferensen.